Pas op: er circuleert een ‘Youtube-virus’ op Facebook-messenger

Door

Redactie

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Redactie

Laatste update:

0

Misschien is het jou al opgevallen: iemand stuurt een gek bericht op Facebook Messenger met een zogenaamde Youtube-link erin. Pas goed op, dit is misschien een virus. Lees hieronder wat je moet doen als je iets hebt gedaan na het krijgen van dit Youtube-virus.

Ook ons is het gebeurd: we kregen een bericht op Facebook Messenger met een persoonlijke boodschap: “Ben jij dit, [NAAM]?” Hieronder staat een zogenaamde link naar een video op Youtube. Deze link, die er ‘gewoon’ uitziet is niet daadwerkelijk van Youtube, maar van hackers, die proberen je gegevens te achterhalen en toegang te krijgen tot je profiel.

Hoe werkt het virus?

Als je op de Youtube-link klikt, kom je op de zogenaamde pagina, waar je de video kan bekijken. Toch moet je nog even een update uitvoeren, omdat je systeem (bv. Adobe Flash) niet meer actueel is. Zodra je op één van de knoppen drukt, wordt het virus op je computer geladen. Ook is het mogelijk dat de hackers vragen om je in te loggen in Facebook of Youtube, maar eigenlijk voer je je inlog-gegevens in bij hackers. Zij kunnen vervolgens met jouw gegevens inloggen en hebben controle over je Facebook- of Youtube-profiel.

Wat doet het Youtube-virus?

Mocht je op een knop hebben gedrukt en er wordt een programma gedownload, dan is de kans erg groot dat je daarna steeds vervelende pop-up advertenties ziet verschijnen. Zogenaamde adware is erg irritant en verschijnen vaak of zelfs meerdere keren tegelijk. Hackers verdienen hieraan. In het geval van je Facebook-profiel zullen hackers vaak een zelfde soort berichtjes sturen naar vele contacten, in de hoop dat ook zij erin trappen en het virus krijgen of verspreiden.

Wat moet je nu doen?

Als je het Youtube-virus hebt ontvangen en je hebt ergens op geklikt of je inlog-gegevens ingevuld, moet je zo snel mogelijk de volgende twee stappen ondergaan:

  1. Download zo snel mogelijk een virusscanner en voer een scan uit. Deze scanners kun je natuurlijk kopen, maar zijn ook gratis verkrijgbaar (je kan ook altijd een proef-abonnement nemen, maar vergeet het dan niet op te zeggen, als je het niet meer wil. Ga voor de bekende scanners, waaronder: McAfee, Avast en Kaspersky.
  2. Verander het paswoord van je Facebook-account (of Youtube, afhankelijk van wat je hebt moeten invullen). Ook kun je een tweestaps-verificatie invoeren, zodat je voortaan pas kunt inloggen na een bericht op je mobiele telefoon. Het is echt een stuk veiliger!

Hoe kun je dit voorkomen?

Eigenlijk zijn deze aanvallen van hackers vrij gemakkelijk te voorkomen. Open alleen links of bestanden (dit geldt zowel voor Facebook Messenger als email of andere programma’s) als je ZEKER bent van de inhoud of dat jouw contactpersoon/vriend dit bewust heeft gestuurd. Ben je niet zeker? Vraag gewoon of hij/zij je dit bericht heeft gestuurd en wat erin staat! Verder kan het nooit kwaad een goede virusscanner te installeren, die meteen doorheeft als er iets niets pluis is en niets laat installeren als het niet 100% zeker is. Vul daarnaast nooit je inlog-gegevens voor accounts in, als je niet 100% zeker bent dat je op de betreffende site bent. Kijk hierbij altijd de html-bar na. Staat er niet duidelijk facebook.com/… of youtube.com/…, maar bijvoorbeeld social.nl/facebook-com, dan weet je ook dat het niet pluis is!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...