Welke raambekleding: wat hang je als beste op bij je raam?

Door

Martijn

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Martijn

Laatste update:

0

Je staat niet iedere dag stil bij het soort raambekleding dat voor je ramen hangt. Toch kan het kiezen van het juiste materiaal zorgen voor een aangenamer leven. Iedere vorm van raambekleding heeft namelijk zijn eigen specifieke voordelen. Om je een stukje op weg te helpen met het kiezen van de beste raambekleding, schrijven we hier over 5 soorten raambekleding die jouw woon- of werkruimte een flinke opfrisser geven.

Raambekleding: design en nut

Wie denkt dat raambekleding geen onderdeel is van een design, heeft het mis. Iedere woning en zelfs indeling heeft de potentie om nog mooier uit de verf te komen met de juiste raambekleding. Zo hang je waarschijnlijk niet zo snel aluminium luxaflex in een karakteristiek oud pand en zijn verduisterende gordijnen met een printje weer niet op hun plek in een modern kantoorpand.

Daarnaast moet de raambekleding passen bij het gebruik. Een gordijn voor de ramen zorgt de gewenste privacy, terwijl shutters juist zorgen voor extra lichtinval wanneer je dat nodig hebt. Wil je ‘normale’ glasgordijnen, die sfeer brengen en toch genoeg licht doorlaten, kun je kiezen voor een vitrage. Een badkamer en een volledig transparant vouwgordijn gaan bijvoorbeeld dus niet zo goed samen. Toch zijn niet alle keuzes voor raambekleding even voor de hand liggend als dit voorbeeld.

Daarom bespreken we in dit artikel 5 soorten raambekleding die het design en de leefbaarheid van je woon- of werkruimte een flinke stijl upgrade kunnen geven.

Vouwgordijnen

Met een vouwgordijn kun je vrijwel alle kanten op. Je kunt ze namelijk op iedere hoogte laten hangen om zo de ideale balans tussen privacy en lichtinval te bepalen. Vouwgordijnen zijn er in diverse modellen. Zo is er een compleet verduisterend model, die je bijvoorbeeld in een slaapkamer kunt hangen. Daarnaast bestaat er ook een semi-transparant en volledig transparant model. Deze kun je gebruiken wanneer je de rolgordijnen ook overdag wilt sluiten, maar nog wel wilt profiteren van genoeg lichtinval. Een bijkomend voordeel is dat gesloten vouwgordijnen bijdragen aan een lagere energierekening.

Via: depositphotos.com

Jaloezieën van hout

Jaloezieën zijn voor vele kantoren en huishoudens al tientallen jaren de standaard raambekleding. Vaak wordt er gekozen voor de standaard aluminium variant, maar er zijn tegenwoordig andere opties die iedere ruimte meteen een frisse look kunnen geven. Kies bijvoorbeeld eens voor houten jaloezieën, die meteen een luxe uitstraling aan een kamer kunnen geven. Jaloezieën hout zijn er in diverse varianten, waarbij er ook een optie voor PVC is. Deze is bijvoorbeeld geschikt om in vochtige ruimtes zoals de badkamer te hangen. Zo kun je de houten jaloezieën overal in huis toepassen om één lijn te trekken in een prachtig en duurzaam design.

Via: depositphotos.com

Rolgordijnen

Wil je onopvallende, unieke, of functionele raambekleding hebben, dan zijn rolgordijnen de ideale optie. Ze zijn verkrijgbaar in een verduisterende, semi-transparante en transparante variant en je kunt kiezen uit enorm veel kleuren. Wil je het huis nog iets meer opvrolijken, dan kun je ook patroontjes op de rolgordijnen laten maken. Zo wordt een rolgordijn al snel een persoonlijk item waarmee je direct een huiselijke of zakelijke sfeer kunt creëren.

Kun je niet kiezen tussen transparante of volledig verduisterende raambekleding, dan kun je ook kiezen voor duo rolgordijnen. Dan rollen er namelijk twee stukken stof naar beneden, met (semi-)transparante en verduisterende horizontale stroken. Daardoor kun je eenvoudig bepalen of je kiest voor meer privacy of juist meer lichtinval. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld overdag veel licht in huis wilt, maar de avondzon of ochtendzon uit een kamer wilt kunnen weren.

Via: depositphotos.com

Plisségordijnen

Ben je op zoek naar een lichtgewicht, stijlvol en veel gebruiksvriendelijk ontwerp, dan zijn plisségordijnen een handige vorm van raambekleding. Deze gordijnen hebben iets weg van jaloezieën en vouwgordijnen, waardoor ze de voordelen van zowel privacy en lichtdoorlatendheid bieden. Een ander voordeel is dat plisségordijnen niet perse helemaal bovenaan je raam bevestigd hoeven te worden. Lopen er bijvoorbeeld veel mensen voorbij een raam, kan een top-down plisségordijn vanaf de helft van het raam wonderen doen voor de balans tussen lichtinval en privacy. De bovenkant van het raam is dan volledig open, zonder dat er iemand naar binnen kan kijken. Er zijn ook bottom up plisségordijnen, die vanaf de onderkant van het raam naar boven opgetrokken kunnen worden. Deze zijn ideaal voor wanneer je alleen sporadisch de ramen wilt bedekken voor pottenkijkers of een te felle zon.

Via: flickr.com | Max Baars, CC

Shutters

Shutters voor een raam hangen is één van de snelste manieren om een ruimte stijlvoller te maken. De grote houten bladen, die worden gemaakt van duurzaam hout, zorgen direct voor een luxe uitstraling in iedere ruimte. Ook met shutters kun je kiezen tussen privacy en lichtdoorlaatbaarheid. Zo kun je ze dicht- of openklappen of juist volledig weg klappen. Maar het uiterlijk is niet het enige voordeel. Shutters verhogen namelijk ook de waarde van een woning, ze zijn eenvoudig schoon te maken en isoleren je huis wanneer ze in de winter gesloten zijn. Shutters zijn dus meer dan alleen raambekleding. Ze zijn een aanvulling op het design, geven meer leefgemak én verhogen daarnaast ook nog eens de waarde van je woning.

Via: pixabay.com

Is het duur om raambekleding op maat te laten maken?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je hebt zelf iets opgemeten, je bestelt een product en na levering kom je erachter dat het nét te klein of te groot is. Zonde van je tijd en geld, met name als je geen geld terug krijgt voor je miskoop. Ga je nieuwe raambekleding kopen, dan kan het handig zijn om een adviseur langs te laten komen die alles zelf opmeet en controleert. Bij veneta.com komt er gratis iemand langs om alles voor je op te meten. Je hebt dan gelijk meetgarantie, zodat je altijd de juiste raambekleding kunt (laten) ophangen. En omdat zij de raambekleding direct bij de fabrikant bestellen, ben je vaak ook nog een stuk goedkoper uit dan bij een winkel. Mooie raambekleding op maat hoeft dus niet duur te zijn, maar je moet wel weten waar je het koopt.

Heb je zelf al een idee welke vorm van raambekleding het past in jouw koophuis, huurwoning of kantoorruimte? Met dit artikel hebben we je hopelijk een zetje in de goede richting gegeven om jouw woon- of werkruimte een stijlvolle boost te geven.

Lees ook: Met deze Nederlandse gadget open je de gordijnen voortaan vanaf je smartphone


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...