Review Surface Book 2: voor ieder die méér dan een gewone laptop wil

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Het aanschaffen van een nieuwe laptop kan een flink proces zijn, er is immers veel aanbod. Wij hebben het neusje van de zalm voor je getest deze keer, dit zou je keuze zomaar eens wat makkelijker kunnen maken. Hierbij de review van de Surface Book 2.

Allereerst: een bekentenis

Oké, laat ik maar meteen beginnen met een bekentenis. Ik ben al jaren een Macbook Pro-gebruiker en doe hier vanalles op: van browsen, artikelen tikken tot het editen van foto’s en video’s. Een vervanging hiervan zou dit dus op zijn minst even  goed moeten kunnen, daarom was ik ook erg enthousiast over de mogelijkheid om de Surface Book 2 te testen.

De versie die ik getest heb is de Surface Book 2 (13,5 inch) met de i5-processor, 8GB RAM en 256 GB opslag. Deze review zal dan ook over de prestaties en ervaringen van dit model gaan. Er zijn echter meerdere configuraties, waarbij de snelste uitgerust is met een i7-processor. Of dat ECHT nodig is, lees je natuurlijk in de review.

Design

Natuurlijk moet een laptop gewoon goed werken, maar de looks zijn ook niet onbelangrijk. Dat is dan ook het eerste waar ik op gelet heb toen ik de Surface Book 2 uit de doos heb gehaald. Het zijn vaak de kleine details die een laptop mooi (of juist niet) maken. Ik kan persoonlijk de verbinding tussen scherm en het toetsenbord erg waarderen, een kenmerk van deze serie.

Daarnaast is de laptop vrij minimalistisch met een aantal aansluitingen aan de zijkant, de power- en volume-buttons en een shiny Microsoft-logo.

Deze minimalistische stijl kan ik wel waarderen en het apparaat vind ik dan ook designwise erg mooi. Maar er is natuurlijk veel meer…

Laptop, tablet, prestantatie-tool en meer…

Als je de Surface Book 2 koopt, zal dat ook te maken hebben met de manieren waarop deze gebruikt kan worden. Er zijn namelijk een aantal ‘standen’, die eenvoudig aangepast kunnen worden en ik kan alvast verklappen: dat gaat bijzonder eenvoudig.

Initieel haal je hem uit de doos als laptop en zo heb ik hem dan ook in gebruik genomen. Maar met één simpele druk op de knop kan het scherm losgemaakt worden. Hiervoor is het een kwestie van hem eraf klikken en je kunt aan de slag. Vervolgens krijg je de vraag of je hem in tabletmodus wil gebruiken en dit kun je bevestigen of aangeven, dat dit volgende keer al dan niet automatisch moet gebeuren.

De volgende manier om de Surface Book 2 te gebruiken is door het scherm omgedraaid terug te zetten op het toetsenbord. Op deze manier kun je bijvoorbeeld presentaties geven of het scherm simpelweg delen met je collega’s of andere mensen in een meeting. Erg handig en vooral: bijzonder eenvoudig. In onderstaande GIF laat ik zien hoe dit precies in zijn werk gaat.

Daarnaast kun je hem ook nog als soort van platte notitieblok gebruiken, met het scherm aan de bovenkant. Er zijn dus veel toepassingen voor de Surface Book 2, waardoor je hem in veel situaties kunt gebruiken.

Prestaties en mogelijkheden

Zoals ik al aangaf is het design ook zeker belangrijk, maar hoe presteert de Surface Book 2? De afgelopen periode heb het device met grote regelmaat gebruikt en er vooral mijn dagelijkse ‘werk’ op gedaan. Dit is onder andere het tikken van artikelen, browsen, maar ook editen van foto’s. Dit gaat soepeltjes op de Surface Book 2.

Het editen van video’s is ook te doen, maar ik zou je wel aanraden om dan voor een model te gaan met iets hogere specs en videokaart. De modellen van de Surface Book 2 met een i7-processor, beschikken ook over een videokaart en net wat meer rekenkracht, zodat het renderen sneller gaat. Met name voor grafische (3D) applicaties of games kan dit een goede uitkomst zijn. Neemt niet weg dat ik goed uit de voeten kon met de Surface Book 2.

Windows is daarnaast natuurlijk een compleet pakket om mee aan de slag te gaan waar veel software voor beschikbaar is.

Wil je je creativiteit de vrije loop laten, dan kun je de Microsoft Surface Pen aanschaffen. Hierdoor krijg je nog meer mogelijkheden om dit apparaat goed te benutten. De pen wordt niet standaard meegeleverd met de Surface Book 2 en kan aangeschaft worden voor € 109,99.

Conclusie

Vooral door de vele gebruiksvormen, ben ik enthousiast over de Surface Book 2. Ja, het is een investering, maar als je jaren vooruit wil kunnen met een laptop, tablet en presentatietool, dan is dit zeker een geschikte keuze. Denk wel goed na welke versie bij jou past: doe je vaker grafische zware taken, ga dan voor het model met de betere processor en videokaart. Gebruik je hem vooral voor te browsen en de ‘niet-zo-zware’ taken, dan is de geteste versie een prima (en goedkoper) keuze.

Microsoft Surface Book 2 kopen

De Surface Book 2 is te koop bij Coolblue en afhankelijk van de configuratie starten de prijzen bij 1749 euro.

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...