Review Oppo Find X2 Pro: één van de beste smartphones van dit moment

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Oppo is misschien niet voor iedereen een bekende naam, maar het Aziatische merk maakt al jaren smartphones en doet dit zeer verdienstelijk. Wij zijn aan de slag gegaan met de in 2020 gelanceerde Oppo Find X2 Pro.

Oppo Find X2 Pro

De Oppo Find X2 Pro is een bijzondere hoogwaardige smartphone op papier, maar de vraag is natuurlijk of dat ook in de praktijk het geval is. De afgelopen weken heb ik de Oppo Find X2 gebruikt als ‘mijn daily driver’. En alhoewel ik lang niet meer zoveel smartphones review als vroeger, keek ik er wel echt naar uit te testen hoe de Oppo Find X2 Pro zijn werk doet en mijn verwachtingen kan waarmaken.

Uiteraard heb ik bij de review ook de prijs meegenomen, die is stevig. Je dient 1199 euro neer te leggen voor de Oppo Find X2 Pro bij de lancering, maar dan krijg je ook een smartphone die (bijna) alles heeft. Denk hierbij aan 512GB opslag, 5G-ondersteuning en onder andere de snelste chipset op de markt op dit moment. Laten we vooral kijken of dit ook in de praktijk goed uitpakt en inmiddels heb ik daar een goed beeld van. Laten we beginnen met de review van de Oppo Find X2 Pro.

Stijlvol beest van een toestel
De Oppo find x2 pro is een bijzondere smartphone, eenvoudig qua uitstraling, maar bijzonder stijlvol. Daarnaast is aan (bijna) alles gedacht: het toestel is snel, maakt erg goede foto's (inclusief bizarre zoom-mogelijkheden) en biedt veel handige opties in de software. Heb je een budget van 1199 euro, dan is het zeker de moeite waard, mits je geen waarde hecht aan draadloos opladen. Hoe dan ook, wij zijn enthousiast over (bijna) alles!
Pluspunten
Bijzonder snel
Heerlijk scherm (echt, dit ga je waarderen)
Goede accuduur
Camera kan mee met de top van dit moment
Bijzonder stijlvol design
Color OS (software) heeft aantal handige toevoegingen
Minpunten
Geen draadloos laden
Geen 3,5 mm jack (voor mij persoonlijk geen probleem door draadloze oordopjes)
Stevige prijs
4.5

Design: strak en stijlvol

De versie die ik getest heb, is de meest opvallende uit de serie. Het heeft een oranje/rode achterkant van leer, die het geheel een bijzonder chique uitstraling geeft. Toen ik hem uit de doos haalde, wist ik eerst niet precies wat ik ervan moest vinden, maar vooral het materiaalgebruik ben ik lovend over. Het geheel voelt lekker aan, waarbij het toestel ook nog erg slank is. De kleur ben ik nog niet helemaal aan gewend, maar dat is persoonlijk. Dat buiten beschouwing gelaten, is het een bijzonder goed uitziende smartphone zonder al teveel poespas.

De (veganistisch) lederen achterzijde bevat alleen de camera’s en een stijlvol, gouden logo van Oppo. Dit maakt het van een design oogpunt wel volledig af. Het is eigenlijk zonde om het meegeleverde hoesje erom te doen, want dan mis je dit staaltje design. Er is overigens ook een donkere versie, zonder lederen achterkant.

Verder zijn er weinig opvallende details aan de Oppo Find X2 Pro en dat kan ik eigenlijk wel waarderen. Clean, strak en stijlvol. Wel ontbreekt de 3,5 mm poort om een koptelefoon op aan te sluiten, maar persoonlijk ben ik een tijd geleden overgeschakeld naar draadloze oordopjes, dus heb hier zelf weinig bezwaar tegen.

Qua design, valt de Find X2 Pro niet tegen, de kleur is niet helemaal mijn smaak, maar qua materiaal en design-elementen ben ik erg enthousiast.

Scherm: ik ben verliefd

Soms weet je niet wat je mist, zolang je het nog nooit gebruikt hebt. Dat is precies het geval bij het scherm van de Find X2 Pro. Dit heeft vooral te maken met de refreshrate van 120 MHz. Dat wil zeggen dat er sneller, nieuwe beelden op het scherm getoond kunnen worden. Dit zie je niet per se zelf met het blote oog, maar je merkt het vooral de scrollsnelheid die je kunt gebruiken. Dit loopt zo bijzonder soepel en vloeiend, een lust voor het oog.

Daarnaast is de kleurenkalibratie van de X2 Pro prettig, niet TE levendig, maar een mooie middenweg tussen koel en de standje Samsung, waar de kleuren uit je scherm knallen.

Het formaat van 6,7 inch is groot, maar niet te groot. Dit komt vooral doordat het toestel relatief smal is en je dus een ‘lang’ toestel hebt. Hierdoor is deze bijna 7 inch-smartphone meer dan acceptabel.

Het AMOLED-scherm, dat theoretisch te vergelijken is met het scherm van de Galaxy S20 (en misschien wel hetzelfde scherm is?), is bijzonder prettig om mee te werken. Zeker één van de grote pluspunten van de Find X2 Pro.

Daarnaast werken zowel de in-screen-vingerafdrukscanner en de face unlock bijzonder goed. Ik heb de betrouwbaarheid van de face unlock niet kunnen testen, maar hij was wel altijd erg snel met het vinden (en herkennen) van mijn gezicht.

Doe maar lekker snel

Onder de motorkap vinden we de Snapdragon 865-chipset, op het moment van uitbrengen de snelste op de markt. Deze Qualcomm-chip is de standaard voor nieuwe vlaggenschepen in 2020 en zal dan ook veelvuldig gebruikt worden. De snelheid van de Oppo Find X2 Pro valt dan ook zeker niet tegen en zorgt ervoor dat alles bijzonder soepel draait.

Voor de ‘dagelijkse werkzaamheden’ op je smartphone, zoals mail, social en andere lichte zaken is het een beetje een overkill. Logischerwijs heb ik dan ook geen enkele hapering ervaren. Voor de wat zwaardere taken, zoals bijvoorbeeld grafisch intensieve games draait de Oppo Find X2 Pro zijn hand ook niet om, soepel en snel.

Naast de prestaties qua hardware, heeft de Oppo Find X2 Pro ook ondersteuning voor 5G en biedt dit specifieke model ook nog eens 512GB opslagruimte. Zo heb je alles wat je maar kunt wensen in een smartphone.

Over de prestaties kan ik maar één ding zeggen: dik in orde.

Software en accu

Ok, hier had ik enige vrees voor. In mijn tijd bij Androidworld was ik nooit echt fan van Chinese software-versies die bovenop Android gebouwd zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de software van Huawei, Xiaomi, maar ook Oppo. Er is altijd ZOVEEL aanwezig en de stijl was ook niet helemaal mijn smaak.

Alhoewel ik nog steeds liever standaard-Android had gezien, of iets al OxygenOS (van OnePlus, toevallig verbonden aan Oppo:-)), is ColorOS me enigszins meegevallen.

Er zitten een aantal handige functies in: om maar iets kleins te noemen, de mogelijkheid om een screenshot direct te delen na het maken. Niet nieuw, niet innovatief, maar erg goed uitgevoerd. Wel moet ik bekennen dat ik een andere launcher heb gebruikt met wat meer standaard-elementen (Action Launcher voor de liefhebber, alhoewel Nova ook prima voldoet).

De accu is een heel ander verhaal: daar ben ik laaiend enthousiast over. Er is geen enkele dag geweest dat ik het toestel moest bijladen om te zorgen dat het einde van de dag zou halen. Op deze manier kun je dus bijna onbeperkt genieten van het toestel, ook al gebruik je het veel en consumeer je de nodige media en staat het scherm een flink aantal uren per dag aan.

Wil je dan toch bijladen, dan is de 65W lader die in de doos zit meer dan welkom. Hiermee kun je bizar snel opladen en ook al is de lader wat groot, de laadsnelheid kan ik erg waarderen.

Waar ik dan weer wat minder enthousiast over ben is het feit dat er geen draadloos laden ondersteund wordt. Dat zou je toch wel mogen verwachten op een toestel van 1199 euro. Jammer, maar het is zo…

Camera’s en zoomen

Op de Oppo Find X2 Pro vinden we een drietal camera’s aan de achterzijde. De hoofdcamera gebruikt een Sony-sensor met 48 megapixel. De tweede camera is een 48 megapixel groothoek-camera om meer in beeld te krijgen. De derde camera is een 13 megapixel telelens, die zorgt voor de zoom-mogelijkheden van het toestel.

De hoofd- en de groothoek-camera maken simpelweg goede foto’s. De kleuren worden goed verwerkt en de dynamische range is goed. In bijna alle gevallen kan de camera zich meten met de toptoestellen van dit moment.

De zoomlens heeft een aantal unieke functies. Zo kun je allereerst tot 5 keer optisch zoomen. Dat wil zeggen dat er geen kwaliteitsverlies is als je dit gebruikt. Wil je nog verder zoomen, dan kun je hier ook nog even flink aan de slag, de Oppo Find X2 Pro kan in totaal 60 keer inzoomen. Dat betekent in de praktijk dat je bijna de stofvezels van je bank kunt zien vanaf de andere kant van de camera. Hier heb ik dan ook de nodige lol mee gehad tijdens het testen.

Qua camera-setup kan de Oppo Find X2 Pro wederom goed mee met de concurrentie. Ik heb hier weinig op te merken, wederom.

Conclusie

Stijlvol beest van een toestel
De Oppo find x2 pro is een bijzondere smartphone, eenvoudig qua uitstraling, maar bijzonder stijlvol. Daarnaast is aan (bijna) alles gedacht: het toestel is snel, maakt erg goede foto's (inclusief bizarre zoom-mogelijkheden) en biedt veel handige opties in de software. Heb je een budget van 1199 euro, dan is het zeker de moeite waard, mits je geen waarde hecht aan draadloos opladen. Hoe dan ook, wij zijn enthousiast over (bijna) alles!
Pluspunten
Bijzonder snel
Heerlijk scherm (echt, dit ga je waarderen)
Goede accuduur
Camera kan mee met de top van dit moment
Bijzonder stijlvol design
Color OS (software) heeft aantal handige toevoegingen
Minpunten
Geen draadloos laden
Geen 3,5 mm jack (voor mij persoonlijk geen probleem door draadloze oordopjes)
Stevige prijs
4.5

Lees ook: Review OnePlus 8 Pro: bijzonder goede smartphone met nog betere software


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...