Review Google WiFi: de router die het wel erg makkelijk maakt…

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Internet, we kunnen er tegenwoordig niet meer zonder. Sterker nog, goede WiFi is een eerste levensbehoefte en controle hierover is dan ook erg gewenst. Wij hebben Google WiFi getest en hoe dat beviel, lees je in deze review.

Google WiFi: hoe werkt het?

Google maakt sinds een aantal jaren ook eigen hardware en de Google WiFi is daar een nieuw, goed voorbeeld van. Ze bouwen een eigen ecosysteem voor een slim(mer) huis, naast bijvoorbeeld de smartphones die ze uitbrengen.

Met Google WiFi hebben kun je een zogenaamd mesh-netwerk creëren. Dit bestaat uit meerdere, verbonden WiFi-punten die het signaal verder verspreiden. In de set die wij hebben getest, zaten drie WiFi-punten die we gebruikt hebben. Daarnaast had ik zelf nog een OnHub, een eerder model van de Google-router, gemaakt door TP-link. Deze kun je dus ook naadloos toevoegen aan je netwerk.

In den beginne…

Mijn ervaring met het instellen en configureren van routers is niet bepaald goed, dus ik was dan ook erg benieuwd hoe dat bij deze zou gaan.

De conclusie: het is supereenvoudig! Maar dan ook echt. Het is een kwestie van de app downloaden, router aansluiten op netstroom en de stappen volgen. Dat is letterlijk het enige wat je moet doen en na een kleine 5 minuten is de eerste router up and running.

Het toevoegen van meerdere punten is nog eenvoudiger, stappen volgen in de app en klaar. Zo heb ik nu een netwerk van routers in huis en ik had ze binnen een kwartier allemaal werkend. Dit is wat mij betreft één van de grootste pluspunten van Google WiFi, maar er is nog meer…

Hou er overigens wel rekening mee dat er slechts één uitgaande ethernet-aansluiting op elke Google WiFi zit, dus als je veel internetkabels wil aansluiten op één device, heb je een extra hub nodig. Voor mij geen probleem, maar wilde het wel even benoemen.

Google WiFi: de app

De bediening van Google WiFi verloopt via de app, er is wel een (beknopte) webinterface, maar de app voldoet ruimschoots en is eenvoudig in gebruik. In de app kun je allerlei informatie bekijken over je netwerk, zoals bijvoorbeeld de snelheden (deze worden om de twee dagen automatisch getest) en ook zaken als de status van het mesh-netwerk (staan de routers niet te ver uit elkaar) en ook bijvoorbeeld het verbruik van de verbonden apparaten.

Zo weet ik nu bijvoorbeeld dat mijn internet altijd erg snel is, maar ook dat mijn Chromecast grote hoeveelheden data verbruikt als ik er weer een avondje Netflix op heb zitten. Interessante data die bijzonder eenvoudig toegankelijk is via de app.

Misschien herken je het volgende ook wel: je bent aan het werk en krijgt een berichtje van het thuisfront, WiFi werkt niet meer. Dan kun je bellen, tips geven of zeggen dat ze moeten wachten (valt meestal niet zo goed;)). Omdat de app verbonden is met je Google-account, kun je ook op afstand, als je niet verbonden bent met je thuisnetwerk, inloggen en bekijken of bijvoorbeeld je internetprovider een storing heeft. Zo heb je dus ook alle data op elke locatie (ter wereld?!) beschikbaar.

Volledige controle en bereik

In de Google WiFi-app heb je nog meer mogelijkheden: zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om bepaalde apparaten voorrang te geven. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je stream-device voorrang te geven ten opzichte van andere apparaten.

Maar, ook als je kinderen hebt, heeft de app een briljante functie. Je kunt per apparaat instellen wanneer en of er onderbrekingen plaats moeten vinden. Staat er huiswerk op de planning tussen 15u en 17u, dan kun je WiFi dan simpelweg uitschakelen op dat apparaat. Of is er een bepaalde bedtijd, dan zet je dan WiFi uit voor het specifieke apparaat, bijzonder handig. Op deze manier heb je dus zelfs per apparaat volledige controle over het WiFi-gebruik. Ik ben fan!

Beheer apparaten

Op deze manier heb je dus zelfs per apparaat volledige controle over het WiFi-gebruik. Ik ben fan!

Nu heb ik al van alles besproken over de werking van Google WiFi, maar heb ik het nog niet gehad over het bereik. Tegenwoordig kan ik zelfs achterin de tuin Netflix streamen en videobellen zonder problemen. Ditzelfde geldt voor de zolder, mijn thuiskantoor en zelfs bij de buren:-). Anyway, het bereik van Google WiFi is bijzonder goed, vooral als je de punten op goede en strategische plaatsen hebt gezet. Dit kan in het begin even puzzelen zijn, maar is daarna een verademing.

De looks

Vijf jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik überhaupt aandacht zou besteden aan de looks van een router. Dit was een lelijk ding met grote antennes en stond in de meterkast. Maar… De Google WiFi kun je zonder schaamte in je huiskamer zetten. Het een soort van grote hockey-puck in stijlvol wit die in elk interieur past.

Conclusie

Google WiFi is een blijvertje! Vooral de eenvoudige installatie en instelmogelijkheden zijn bijzonder groot en divers. Op deze manier kan een kind de was (al dan niet met WiFi;)) doen en zouden mijn ouders dit ook kunnen. Het apparaatje misstaat ook zeker niet in de huiskamer en zorgt voor een zorgeloze WiFi-ervaring. Ik ben fan!

De Google WiFi is verkrijgbaar in een 3-pack (aanrader), waardoor je direct door het hele huis WiFi hebt. Deze is te koop bij Coolblue.

 

[button label=”Google WiFi kopen” link=”http://CBlink.je/LBrTtc” target=”_blank” color=”” __fw_editor_shortcodes_id=”237e441e8f40a26be258c6c418f411f9″ _fw_coder=”aggressive”][/button]

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...