5 functies op je smartphone die je beter kunt uitzetten als je om je smartphone geeft

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Smartphones kunnen tegenwoordig veel, heel veel dingen en dat kan enorm handig zijn. Toch zijn er een aantal functies die je beter direct kunt uitzetten om verschillende redenen. Wij hebben deze functies voor je op een rij gezet.

1. Automatische helderheid

Fabrikanten geven de mogelijkheid om automatische helderheid in te stellen. Hiermee wordt de helderheid van het scherm geregeld, afhankelijk van de lichtomstandigheden waarin het toestel zich bevindt.

Dit kan natuurlijk handig zijn, zo hoef je zelf nooit iets aan te passen, maar er is wel een klein issue hiermee. De marge die wordt aangehouden door fabrikanten is vaak net wat te groot. Dat wil zeggen dat je scherm over het algemeen iets te fel brandt, waarmee je kostbare stroom verbruikt die je ook voor andere dingen zou kunnen inzetten.

Door de automatische helderheid uit te zetten op je smartphone bespaar je dus stroom en gaat je accu langer mee. Het is dan wel af en toe noodzakelijk de helderheid van je scherm zelf aan te passen en deze niet continu op standje zaklamp te zetten uiteraard.

2. Animaties en overgangen

Misschien is het je nog nooit opgevallen, maar alle toestellen hebben animaties en overgangen als apps bijvoorbeeld geopend worden. Hierdoor ziet het geheel er wat ‘meer fancy’, maar heeft weinig toegevoegde waarde. Sterker nog, als je deze uitzet, voelt je telefoon veel sneller aan zonder dat dit eigenlijk zo is. Maar doordat apps en andere zaken direct op het scherm verschijnen zonder animatie, lijkt het toestel sneller.

Bij Android kun je dit uitzetten via de ontwikkellaarstools. Zie je deze niet staan bij instellingen, ga dan naar ‘over deze telefoon’ en tik 7 keer op buildnummer. Vervolgen staat er dat je developer bent en er zal een extra menu verschijnen in instellingen. Hierin kun je de animaties en overgangen of volledig uitzetten, of bijvoorbeeld op 0,5 instellen.

Voor de iPhone is het iets eenvoudiger, ga naar instellingen>algemeen>toegankelijkheid>verminder beweging. Hiermee worden de animaties ook uitgezet/verminderd.

3. Verwijder onnodige, overbodige en reclame-apps

Tegenwoordig worden smartphones, vooral Android-toestellen, met veel zogenaamde bloatware geleverd. Dit zijn extra standaard geïnstalleerde apps die je wellicht nooit gebruikt.

Zorg ervoor dat je deze verwijdert als dat ook het geval is. Gebruik je ze niet, of verwacht je ze niet te gebruiken, zorg dan dat je ze eraf gooit. Dit scheelt enerzijds ruimte, maar laat je toestel vaak ook net iets soepeler draaien. Dit is niet altijd het geval, maar het kan positieve impact hebben.

Benieuwd welke andere apps je beter direct kunt verwijderen, daar hebben we ook een lijstje van.

Lees ook: 5 apps die je beter direct kunt verwijderen als je om je smartphone geeft

4. Trillen en geluid

Nee, je hoeft je beltoon niet meteen uit te zetten, maar er zijn nog veel meer geluiden en trillen die op je toestel gebruikt worden.

Denk hierbij bijvoorbeeld de trillingen als je een knop aanraakt. Deze zogenaamde haptic feedback bootst echte toesten na door te trillen, maar vaak is dit overbodig. Dit kun je allemaal uitzetten in de instellingen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan de toetstonen, deze voegen over het algemeen weinig toe.

Bedenk dus goed welke trillingen of tonen je echt nodig hebt en schakel deze eventueel uit via de instellingen.

5. Overbodige meldingen

Bedrijven, ontwikkelaars en fabrikanten zijn er bij gebaat regelmatig terug te komen in jouw gezichtsveld. Of het nu is om een app of merk bekender te maken of meer interactie te creëeren met een app, het is niet altijd even handig.

Er zijn tegenwoordig zoveel apps die je berichten sturen (of willen sturen) dat het meer dan wenselijk is deze uit te schakelen. Hierdoor krijg je niet alleen meer rust, maar zie je ook direct wat er echt belangrijk is als er iets binnenkomt op je smartphone.

Vaak zien we dat bij nieuwe smartphones veel functies en meldingen standaard ingeschakeld zijn. Loop deze allemaal even na bij instellingen en beslis dan welke je het beste aan of uit kunt zetten.

Lees ook: 5 apps die je beter direct kunt verwijderen als je om je smartphone geeft

Natuurlijk moet je niet alle bovenstaande stappen volgen of functies uitschakelen, maar het is wel een manier om je telefoon-ervaring en mogelijk levensduur te verbeteren.

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...